mandelj mandljevo olje kozmetika iz mandljev naravna kozmetika aloe matpet sestavine naravno

Mandljevo olje

Mandljevec (Prunus dulcis) je majhno lisnato drevo, ki zraste od 4 do 10 metrov visoko. Sadež je koščičast, 3.5–6cm dolg, z nagubano lupino. Zunanja lupina je sivo-zelena kosmata prevleka oz. lupina, ki vsebuje trdo skorjo in užitno seme.

Drevo mandljevca izvira iz Bližnjega Vzhoda in Sredozemlja. Gojijo ga že skoraj po vsem svetu, tudi v toplejših predelih Slovenije. Glavne pridelovalke so ZDA, Španija, Sirija, Italija, Iran, Maroko. Nekaj tudi Alžirija, Tunizija, Grčija, Turčija, Libanon in Kitajska.

Olje se pridobiva iz semen drevesa mandljevca. Mandlji vsebujejo kar 50% olja. Mandljevo olje je bledo rumene barve z nežnim sladkostnim vonjem. Njegova uporaba sega še v čas pred našim štetjem in še vedno velja za izjemno vsestransko in koristno olje.

Olje vsebuje naslednja hranila:

  • Veliko rudninskih snovi.
  • Vitamin A: Retinol v vitaminu A spodbuja proizvodnjo novih kožnih celic in gladke kože.
  • Vitamin E
  • Omega-3 maščobne kisline
  • vitamin B1, B2, B6
  • Cink: To je bistven element za zdravljenje aken ali drugih brazgotin na obrazu.

Olje blagodejno vpliva na lase, njegove nežne sestavine preprečujejo njihovo izpadanje. Olje preprečuje cepljenje lasnih konic, jih neguje, suhim in poškodovanim lasem pa vrača vlažnost, sijaj in mehkobo.
Mandljevo olje je odlično tudi za negovanje in vlaženje občutljive, nežne kože dojenčkov. Uporabljamo ga pri vsakodnevni negi itd.

Preverite izdelke z izbrano sestavin:

Mandljevo olje