kokos kokosovo olje naravna kozmetika aloe matpet sestavine naravno

Kokosovo olje

Kokosovo olje je jedilno olje, pridobljeno iz jedra mesa zrelega kokosa, ki raste na kokosovi palmi (Cocos nucifera).
Obstajata dva načina za proizvodnjo kokosovega olja. Pri prvem, suhem načinu, pridelovalci najprej posušijo kokosovo meso s pomočjo ognja ali pa močne sončne svetlobe; olje kasneje pridobijo iz tega posušenega mesa. Pri tem načinu se iz olja izločijo beljakovine.
Drug način je moker način, pri katerem pridelovalci kokosovo olje pridobijo iz kokosovega mleka, oljne mastne tekočine mlečne barve. Ta način ima mnogo variacij, je bolj zapleten in zahteva več naprav in mehanske moči.

Olje je prozorno in v tekočem stanju pri temperaturah nad 26 °C. Pri ohlajanju se strjuje. Pri temperaturah pod 23 °C je snežno bele barve in v trdnem stanju. Olja ni potrebno hraniti v hladilniku. Ima blag svež vonj kokosa ter blago sladkast okus. Na otip ne daje mastnega občutka, saj se hitro vpija v kožo. Pozitivna lastnost nasičenih maščobnih kislin v kokosovem olju je njihova izjemna obstojnost tudi na visokih temperaturah. Tako ob segrevanju ne nastajajo telesu škodljive snovi, kot so na primer zdravju škodljive trans maščobne kisline.
Kokosovo olje v kozmetični industriji:

Olje ima v primerjavi z drugimi olji čudovito lastnost, da ne ostane na površini las, temveč prodre v njihovo notranjost in nahrani suhe lase, nagnjene k izpadanju in lomljenju od znotraj. Raziskave so pokazale tudi, da kokosovo olje spodbuja rast las, zato ga lahko vmasirate tudi v lasišče ali obrvi. Lasje bodo po takšni negi svilnati in gladki, predvsem pa nahranjeni od znotraj in dišeči.
Kokosovo olje nahrani in pomiri kožo, ki je kakorkoli poškodovana zaradi zunanjih vplivov. Tako bo to neverjetno olje pomirilo srbečo kožo, ki jo poleti tako pogosto napadejo komarji in druge žuželke.

Preverite izdelke z izbrano sestavino:

Krema s kokosovim oljem

Kokosovo olje