aloe vera aloe krema naravna kozmetika aloe matpet sestavine naravno

Aloe vera

Aloe Vera Barbadensis Miller izhaja iz vzhodne in južne Afrike. Je lilija iz družine čebulnic,znana tudi kot “puščavska lilija”. S sočnimi listi dolžine med 50 in 90cm razporejenimi v rozeto širine med 8-12cm je ta rastlina že od nekdaj veljala za “čudežno”. Njene zdravilne lastnosti so dokazale prenekatere kulture: Maji, Grki, Rimljani, Hebrejci, Asirci, Arabci, Kitajci, Egipčani. Slednji so jo, najbrž prav zaradi njenih zdravilnih lastnosti, celo omenjali kot rastlino nesmrtnosti. Najdeni so celo prastari dokumenti, ki navajajo njene zdravilne lastnosti in uporabo v kozmetične namene: Aleksander Veliki naj bi osvojil otok Socotora v Arabskem morju prav zaradi aloe, da jo je imel za zdravljenje svojih vojakov, Kleopatra pa naj bi jo dnevno uporabljala pri negi telesa.

V Španiji je imela aloja v ljudski medicini dolgo časa pomebno vlogo – dokler je farmacevstska industrija skupaj z večino zdravilnih rastlin ni odnesla v pozabo.

Med II. SV je bila ponovno odkrita njena terapevtska vrednost. Opekline po eksplozijah so bile hitreje ozdravljene z alojo; v mnogih primerih brez ostankov vidnih posledic in brazgotin. Zaradi njenih sposobnosti vzpodbujanja k regeneraciji celic in vrsti drugih izjemnih učinkov v medicini, je pritegnila pozornost in v mnogih državah so začeli s ponovnim preučevanjem njene vsestranske uporabnosti.

V medicini se uporablja sok listov, strjen v trdni masi zelo temne barve in zelo grenak, imenovan acíbar. Najpogoste je v obliki gelov in krem za zunanjo rabo, za peroralno uporabo pa v obliki sirupov in sokov. Odstranjuje strupe in odpadke iz celic, prestrukturira in oživi kostni mozeg, ponovno aktivira imunski sistem (celo zmanjša okužbo s HIV in vzpodbudi imunski odzivnost v boju s celicami raka). Poleg tega, da je gel iz aloje antikoagulant in adstrigent, proizvaja tudi šest antiseptičnih sredstev z visoko protimikrobno aktivnostjo. Ob uporabi v večjih količinah je lahko odlično naravno odvajalo.

Gel Aloe vere vsebuje:

  • vitamine (A, C, E, B1, B2, B6, B12, folna kislina…),
  • minerale (cink, selen, baker, kalcij, magnezij, mangan…),
  • aminokisline (vsebuje 7 od 8-ih esencialnih aminokislin ter 20 od 22-ih telesu potrebnih aminokislin),
  • encime,
  • maščobne kisline,
  • rastlinske sterole,
  • salicilno kislino,
  • antrakinone…

Aloe Vera je vrsta, ki se lahko prilagaja in razmnožuje na sušnih in polsušnih območjih. Teren mora biti peščen, čeprav to ni bistven pogoj, saj v optimalnih razmerah raste tudi v vulkanskih deželah, kot je to na Kanarskih otokih. Dejansko aloe vera, pridelana na Kanarskih otokih, celo velja za eno najkvalitetnejših na svetu!

Preverite izdelke z izbrano sestavino:

Aloe vera gel

Krema proti staranju z aloe vero